Dari mana datangnya radikal bebas?
1. Makanan berlemak, bergoreng dan hangus
Burger
Ikan Bakar
Sate
2. Rokok (Sebatang rokok membebaskan 3 trillion radikal bebas dalam darah)
3. Tekanan
4. Bahan kimia toksid (Racun Serangga dan lain-lain)
5. Minuman beralkohol
6. Sinaran ultra ungu
7. Pencemaran alam sekitar dan lain-lain
Bagaimana mengatasi serangan radikal bebas?
Jawapannya : Antioksidan
Bagi mengimbangi kemusnahan sel-sel akibat serangan radikal bebas ini, ramai para penyelidik terutama dalam bidang kesihatan mengenalpasti ANTIOKSIDAN adalah bahan yang teramat baik bagi mengatasi serangan radikal bebas ini.
ANTIOKSIDAN adalah bahan yang dikenalpasti dapat menghapus atau melemahkan radikal bebas dengan mendermakan satu elektron kepada radikal bebas.
Inilah caranya antioksidan bertindak menstabilkan radikal bebas, sekali gus melindungi kerosakan sel badan yang normal, protein dan lemak.
ANTIOKSIDAN ini boleh ditemui dalam bahan-bahan semulajadi terutama sayur-sayuran dan buah-buahan.
Pigmen yang memberi warna kepada sayur dan buah yang secara umumnya dipanggil "FITOKIMIA" dipercayai sebagai sumber antioksidan terbaik. Inilah sebabnya mengapa kita disaran mengambil 5 hingga 9 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Bagaimanapun, dalam kehidupan kita hari ini, saranan pakar pemakanan itu sukar diamalkan.
Tetapi MonaVie telah memudahkannya......
p/s
No comments:
Post a Comment